Brüsszel terror alatt


A belga miniszterelnök is csatlakozott a megemlékezőkhöz. A támadások sajnos kivédhetetlenek voltak, az elkövetők a szöges bombáikat bőröndjeikbe tették, amelyeket a kézikocsikon betoltak a repülőtér csarnokába.

Párizs, Place de la République, a párizsi terrortámadások idején idegyűltek az emberek kifejezni szolidaritásukat. Most gyertyák égnek, és közéjük belga zászlót szúrtak.

Brüsszel emlékezik az áldozatokról.

A legfrissebb hírek szerint a Németországban szabadon engedték az autópályán ellenőrzött három személyt.

A jelenlegi adatok szerint 31 ember halt meg és 250 sebesült meg a merényletekben - jelentette be Maggie De Block, belga egészségügyi miniszter a VTM Nieuws belgiumi flamand televíziónak.

A Kubában lévő Barack Obama amerikai elnök is egyperces gyászszünetben emlékezik meg az áldozatokról.

A német rendőrség az autópályán letartóztatott három személyt, akiknek feltehetően közük lehet a brüsszeli merényletekhez. A gyanús személyek koszovóiak, Brüsszelből jöttek és a München-Salzburg autópályán haladtak.

Más források szerint azonban a három személynek nincs köze a terrortámadásokhoz.

Házkutatás Schaerbeek-ben

A római Trevi-kút is belga színekben

Húszperces bombariadó a Keletiben

Szerencsére vaklárma volt és húsz perc után feloldották.

Lövések Amszterdamban

A holland rendőrség három személyt készült előállítani az amszterdami pályaudvaron, ekkor dördültek el a figyelmeztető lövések.

Schaerbeek-ben folytatódik a hajsza

Szöges bombát és az Iszlám Állam zászlaját találtak Brüsszel észal-keleti negyedében, Schaerbeek-ben. Itt is nagyon sok bevándorló lakik, a kerület félúton helyezkedik el a repülőtér és a belváros között.

A belgiumi Le Soir szerint már 250-re tehető a sebesültek száma. Délelőtt a nemzetközi média és a Blogstar is beszámolt arról, hogy rendőrökre lőttek Brüsszelben, ám ezt a hírt órák óta nem erősítette meg senki.

A Nagyerdei Stadion Debrecenben.

A Brandenburgi kapu Berlinben.

Belga színekben az Eiffel-torony

Sajtótájékoztatót tartott a könnyeivel küszködő belga miniszterelnök. Megszólalt a belga király.

Ez a térkép ad talán legjobb áttekintést Brüsszelről, a repülőtérről és a metróállomásról. Maalbeek mellett feketével az Európai Unió központi épületeit mutatják a nyilak.

Megműtötték a magyar sérülteket

Megoperálták és stabil állapotban van az a két magyar állampolgár, akik a kedd reggeli brüsszeli robbantásokban sérültek meg. A két magyar sérült közül az egyik a metróállomáson volt, amikor a robbanás történt. A délutáni órákban belső vérzés miatt meg kellett műteni egy brüsszeli kórházban, körülbelül délután 3 órára fejezeték be az operációt, állapotát stabilizálták.

A férfi az unió melletti állandó magyar képviseleten dolgozik, feleségével kapcsolatban vannak a brüsszeli képviselet munkatársai – mondta délutáni sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A másik sérült, egy helyi cég alkalmazottja, a repülőtéren volt, csonttörést szenvedett, megoperálták egy másik belgiumi város kórházában. Hetekig fog lábadozni, de visszanyeri az egészségét. Nem tudni, hogy a második sérült nő vagy férfi.

19 h 30

Nem jár a metró Brüsszelben, a pályaudvarokon óriási a tumultus. A mobilhálózat elvileg újra működik.

Egy apokalipszis képei

A Grúz Közszolgálati Média munkatársa, Ketevan Kardava feltehetően a repülőtéren tartózkodott, máskülönben nem tudott volna ilyen képeket készíteni. Csak erős idegzetűeknek.

Az RTBF belga televízió a rendőrségi felhívást is közzétette.

Így néz ki most Maalbeek metróállomás lezárt kijárata

Véradásra szólít fel a belga Vöröskereszt

Ők lennének az elkövetők?

A belga rendőrség hivatalosan is kiadta a feltételezett elkövetőkről készült fotót. Mindenkit arra kérnek, amennyiben bármit tudnak a jobboldali fehérruhás férfiról, jelentkezzenek. A két sötét ruhás férfiak lehettek az öngyilkos merénylők.

A brüsszeli terrortámadásokért az Iszlám Állam vállalta a felelelősséget.

13.00 Galéria a budpesti készültségről. (Fotók: MTI)

Félárbocon az uniós lobogók az Európai Bizottság székháza előtt.

Belgium siratja gyermekeit.

12 h 08

Az RTBF belga hírtelevízió szerint 15 halálos áldozata és 55 sérültje van a metróban történt robbantásnak.

Az Eiffel-torony ma este belga színekbe öltözik - jelentette be Anne Hidalgo, Párizs polgármestere.

11 h 59

Újabb bombát találtak egy másik brüsszeli metróállomáson, ezt a tűzszerészek hatástalanították. Az is egyre bizonyosabb, Salah Abdeslam múlt pénteki letartóztatása előtt kezdték meg a mai támadás megszervezését.

Így néz ki a brüsszeli metrókocsi. Nem az állomáson, hanem a szerelvény belsejében robbant a bomba, a hírek szerint nem öngyilkos merénylő követte el, hanem távirányítással hozták működésbe a szerkezetet.

Ez a kép egy brüsszeli krízisközpontban készült.

Reptéri túlélők a Reuters fotóján. A brüsszeli államügyész bejelntette, hogy a reptéren 11, a metróállomáson 10 ember vesztette életét.

Szeretném az egész ország nevében kifejezni az együttérzésemet és részvétemet az áldozatok hozzátartozóinak. Két magyar sérültről tudunk eddig, mivel a reptérről semmi megbízható információ nem érkezik - mondta a magyar miniszterelnök, aki megerősítette, elrendelte a terrorkészültség második fokozatát és több utasítást adott a TEK-nek.

11 h 29

Kezdődik Orbán Viktor sajtótájékoztatója, aki a Modern Városok sorozat tatabányai állomásán tartózkodik.

Már rengeteg rendőr van Ferihegyen - az M1 tudósítója szerint.

11 h 18

Páncélozott járművek tartanak Ferihegyre, Pintér Sándor közölte: járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek.

Lényegében az unió központi épületeinek szomszédságában történt a robbantás, miként arra a Guardian rámutat.

Van magyar sérült

Két magyar állampolgár is van a sérültek között, szerencsére kisebb sérüléseik vannak és nincsennek életveszélyben - mondta el a köztévé híradójának magyarország brüsszeli nagykövete.

Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte a terrorkészültség kettes fokozatát - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter. Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője szerint szigorítottak a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren is, ám a részleteket biztonsági okok miatt nem közölt.

11h 00

A brüsszeli államügyészség megerősítette, öngyilkos merényletek történtek - írja a Le Figaro.

Kedves olvasóink mit tippelnek, milyen származásúak lesznek az elkövetők?

10 h 48

Ahogy azt Párizsban is láthattuk, az utcákon megjelennek a katonák.

Elkészültek az első infografikák.

Sajnos nagyon rossz híerk érkeznek, állítólag sok a halott a metróállomásnál is. A korábban közölt képeken látni, hogy egy földön fekvő ember ruháját letépte a robbantás ereje, és ő még kijutott a felszínre, félő, hogy másoknak ez már nem sikerült.

Közben a repülőtéren találtak egy harmadik robbanószerkezetet is, és állítólag egy másik metróállomáson is éppen most hatástalanítanak egy újabbat.

10 h 14

Készültségben több európai ország, Franciaország, Hollandia, Olaszország, állítólag nálunk is rendelik be a rendőröket.

Fehér füst a brüsszeli reptér felett.

Már rendőrökre is lőnek Brüsszelben, három egyenruhást támadtak meg.

Belgiumban a legmagasabb szintű terrorkészültség van.

10 h 00

Az emberek a brüsszeli metróban a sinek között gyalogolnak, hogy elérjék a biztonságosabb szomszédos állomást, ez a szomszédos Schuman metróállomás, Maalbeek-ről most érkeztek meg a gyaloglók.

9 h 45

Maalbeek, metróállomás

Így néz ki Európa egyik legforgalmasabb repülőtere, amely 2015-ben 23 millió utast szolgált ki.

9 h 39

Az újabb hírek szerint egy robbanás történt az indulási csarnokban, ahol leomlott az álmenyezet, a másik robbantás állítólag az egyik kifutópálya közelében történt. A Blogstar szerint azonban nem valószínű, hogy kifutópályán robbantottak volna, feltehetően mindkét robbantás a becsekkolásra várakozó emberek között történt.

Kiürítették a brüsszeli főpályaudvart is.

9 h 26

Robbanás történt Maalbeek metróállomáson is. Ez Brüsszel belvárosában van, tíz percnyire az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületétől.

Tragédia, hogy november/Párizs után ismét itt ülünk a szerkesztői gépnél és feszülten figyeljük a híreket, eseményeket.

Amszterdam felé terelik a repülőjáratokat.

Múlt pénteken fogták el a novemberi párizsi terrortámadások feltételezett főszervezőjét, Salah Abdeslamot a brüsszeli Molenbeek negyedben.

Ezek pedig további fotók a közösségi médiából.

Így néz ki jelenleg a repülőtér indulása csarnoka.

Reggel nyolckor két robbantás történt a brüsszeli Zaventem repülőtér indulási csarnokában a becsekkolásra várakozó utasok között. Legkevesebb 10 halottról és több tucatnyi sebesültről tudni. A pánik óriási.

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/26026/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?