Őrizetbe vették a szerelmes gépeltérítőt


16 h 00

Hamis lehetett a gépeltérítő robbanóöve,  a vizsgálatok szerint ugyanis nem tartalmazott robbanóanyagot.

14 h 27

Senki sem sérült meg a mai események során, magyar állapolgár nem volt az utasok között.

Az egyiptomi miniszterelnök szerint a gépeltérítő nagyon zavarodottan viselkedett végig, és nem lehett tudni, pontosan mik is a szándékai. Hol politikai foglyok szabadonbocsátását követelte, hol egy másik repülőtérre akart menni, vagy egy uniós diplomatával akart beszélni.

13 h 57

Őrizetben a géprabló

Szerelmes férfi téríthette el az EgyptAir Alexandria és Kairó között közlekedő belföldi járatát, a gép a ciprusi Larnaka repülőterén szállt le. A robbanóövvel felszerelt merénylő a végén már csak hét embert tart túszul az összesen mintegy hatvan túszából, az alexandriai egyetem professzora, állatorvos, volt felesége Cipruson él. Később tisztázták, a valódi neve Seif Eldin Mustafa, és ő is állatorvos. Vagy egyiptomi katonatiszt.

A robbanóöve feltételezhetően csak kamu volt.

13 h 33

Legkevesebb négy ember elhagyta a gép fedélzetét - jelentette az AFP.

Fotó: Reuters

13 h 17

Az EgyptAir gépet küld Ciprusra a kiszabadult utasokért. A Guardian közben arról tett közzé egy hírt, hogy a férfi valójában az egyiptomi hadsereg tisztje, nem is állatorvos.

12 h 43

Az egyiptomi hatóságok szerint a gépen jelenleg a gépeltérítő és hét másik személy tartózkodik.

Fotó: AFP

12 h 25

A ciprusi külügyminiszter szerint az elkövető valódi neve a korábbi hírekkel ellentétben Seif Eldin Mustafa.

Teljes a káosz, állítólag szintén egy állatorvosról van szó, aki az Egyesült Államokban, Atlantában tanít az egyetemen, egyiptomi és amerikai állampolgár. Ebben az esetben viszont érthetetlen, miért kér politikai menedékjogot.

Ám egy dolog biztos, egy férfi robbanóövvel jutott fel az EgyptAir repülőgépére. (Amivel egyébként jómagam is utaztam pár éve, Kuala Lumpurba, és a szolgáltatás teljesen rendben volt. - a szerk.)

11 h 25

A géprabló jelenleg a volt feleségével tárgyal, aki a túsztárgyalóknak próbál segíteni. Samaha politikai menedékjogot szeretne.

Fotó: AFP

11 h 04

A Guardian szerint a férfi egyetemi professzor, az alexandriai egyetemen tanít.

10 h 50

A Brüsszelben tartózkodó ciprusi elnök szerint szerelmi bánatról lehet szó, egy "szerelembe belebetegedett Rómeóról" beszélünk.

Érdekesen búsul a gépeltérítő, annyi szent.

10 h 40

Ha igaznak bizonyul a szerelmi szál, akkor érthetetlen, hogy egy magányos elkövető honnan szerzett bombaövet és azt miképp tudta felvinni a gépre. Miközben az orosz utasszállító tavalyi katasztrófája is az egyiptomi repülőtéri biztonság hiányosságai miatt következett be, és akkor az egyiptomi hatóságok megígérték, változtatni fognak.

Samaháról időközben megjelent az is, hogy nem libanoni, hanem líbiai, mások szerint azonban egyiptomi, aki orvosnak tanul az Egyesült Államokban, Atlantában.

Samaha kidobott egy levelet, amely a Cipruson élő volt nejének szól, más források szerint csak ismerőse a nő, aki görög ciprióta.

Mindenesetre jelenleg a géphez kísérik a hatóságok.

10 h 34

Az egyiptomi állami tévé szerint az elkövetőt Ibrahim Samahának hívják, így néz ki, állítólag libanoni származású, volt felesége pedig Cipruson él. Samaha állítólag egy levelet szeretne eljuttatni az ex-nek.

Közben további ellentmondásos nyilatkozatok látnak napvilágot az utasok számáról, nemzetiségéről, most az alexandriai repülőtér igazgatója jelentette be, hogy legalább 30 külföldi volt a gépen, brit, amerikai, holland, belga, francia, görög...

10 h 26

Egyelőre nem tudni, az Iszlám Államnak van-e köze a gépeltérítéshez, az utasok túlnyomó részének elengedése nem vall az ISIS módszereire.

10 h 20

Az Airbus320-as a ciprusi Larnaka repülőterén szállt le. Sok ellentmondásos hír érkezik jelenleg is, de úgy tűnik, az egyiptomi állampolgárságú, robbanóövvel felszerelt merénylő egyedül van, és a személyzet, illetve a külföldi utasok kivételével mindenkit elengedett, a légitársaság szerint öt külföldi van a gépen.

Foto: Flightradar24.com

Eltérítették az EgyptAir Alexandria ás Kairó között közlekedő belföldi járatát, a gép a ciprusi Larnaka repülőterén szállt le. Sok ellentmondásos hír érkezik jelenleg is, de úgy tűnik, az egyiptomi állampolgárságú, robbanóövvel felszerelt merénylő egyedül van, és a személyzet, illetve a külföldi utasok kivételével mindenkit elengedett.

A kedd reggeli Alexandria-Kairó járaton 55 utas és ötfős személyzet utazott, a kapitány a felszállást követően jelezte a légügyi hatóságoknak, hogy egy robbanómellénnyel felszerelt utas az úti cél megváltoztatására kényszerítette.

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/26152/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?