Nézzük a bejelentéseket – kormányinfo 04. 28.


16.19: Vége. 

16.18: Nőtt az MSZP népszerűsége a TÁRKI szerint minek köszönhető ez – szól a kérdés. Ezzel nem foglalkozik Lázár János. 

16.17: 500 milliárd támogatást kap a KLIK – szól a kérdés. A központi KLIK nem szűnik meg. Szükség van egy központi irányító szervre, de a felelősségek jobban eloszlanak majd. A támogatás ugyanannyi, mint idén. 

16.16: A kereskedelmi tévék is szedhetnek szolgáltatási díjat, de ez az embereket nem érinti majd. A szolgáltatók meg jól járnak. 

16.12: Költségvetés. Növekszik a társasági adó bevétel, aminek oka, hogy nagy nemzetközi válalatok adóznak itt. 

16.10: Testvér telkére nem lehet CSOK-os ingatlant építeni. Át kell ruházni. 

16.01: Arról kérdezik Lázárt, hogy az Audi miért Mexikóba és miért nem Magyarországra hozott egy beruházást, mit tud tenni a kormány annak érdekében, hogy egy cég ide jöjjön. Válasz: a kormány mindent megtesz, amit a törvények megengednek, az Audival jó a kapcsolat, de az kétségtelen, hogy az európai versenykorlátozások miatt olyan támogatásokat nem adhatunk meg, mint az EU-n kívüli országok. 

16.00: Egyelőre nem tudni, hogy a Posta Takarékszövetkezetbe integrálása miként érinti a munkavállalókat és az ügyfeleket. 

15.54: A HírTV-t is a jegybank érdekli, illetve az ezzel kapcsolatos törvény, de Lázár János nem változtatna ezen. Lázár János ismét hangsúlyozza, hogy a jegybank jelenleg nyereséges. 

15.51: Ha munkaerőre van szükség, akkor a határontúli magyarokra van szükség – ez mondjuk jó. 

15.50: "Mandiner: Mi változott azóta? Kovács Zoltán: A helyzet!" Zseniális. Amúgy a migránskérdésről van szó. 

15.46: A posta pénzszállításával kapcsolatos kérdésre Lázár János elmondta, hogy a posta liberalizáció után a cég nem engedheti meg magának, hogy lemaradjon a versenyben. Nem monopol helyzetben van a cég, hanem a piacon kell küzdenie. 

15.43: Magyarország azt javasolja, hogy a V4-ek közösen lépjenek fel a keresztények érdekében. 

15.37: A veszélyt sem alá, sem fölé becsülni nem szabad, megbecsülni pedig nem könnyű – mondta Lázár a terrorral kapcsolatban. 

15.34: A 444 és Lázár János között az erkélyről folyik a diskurzus. 

15.33: "A kinevezést támogató politikai csoportok számára a jegybank ügye semmiképpen sem kellemes. Nem örülök ennek az ügynek. Ezzel nagyjából elmondtam a véleményem." – Lázár János. 

15.32: "A botránnyal a jegybank gyengítése zajlik." – Lázár János.

15.31: "De ha még mindig az az álláspontja, akkor mégiscsak az az álláspontja..." Jó nem? (444)

15.29: Nyugalom! A 444.hu úgy kérdez, hogy ne veszélyeztesse a forint árfolyamát. Mondjuk a felvetés nem olyan, amitől Lázár János megremegett volna, a forint is a helyén maradt. 

15.27: Azt mondja Lázár János az imént, hogy Pokorni Zoltán véleménye nagyon fontos. Erre megkérdezni a Népszabadságos asszony, hogy "Ön szerint akkor Pokorni Zoltán téved?" Válasz: Ez egy szempont, meg kell hallani és hallgatni. 

15.25: Oktatásügy. Lázár János: "Olyan oktatásügyet szeretnénk felépíteni, amely versenyképessé teszik a hazai és a nemzetközi versenyben a fiatalokat."

15.21: Népszabadság. Téma: jegybank. Megszavazta-e Lázár János a jegybank gazdálkodásáról szóló jelentést? Válasz: igen. 

15.19: Orbán Viktort egy belga lap a hatodik legbefolyásosabb poltikusnak tartja Európában. Lázár János: Nem lesöpörnek minket az asztalról. Ehhez kell egy miniszterelnök. Azért küzdönk, hogy a Kárpát-medencei modellnek legyen jövője. 

15.18: Kovács Zoltán kormányszóvivő is megszólalt, arról beszélt, hogy az alapítványok működésének megvannak a szabályai. 

15.16: Marad téma a jegybank, de Lázár János elmondja újra, hogy az MNB függetlensége még a véleménnyilvánítást is kizárja. 

15.15: A jegybank függetlensége mindennél fontosabb – mondta Lázár János. 

15.12: Sebaj! Váltunk jegybankra. 

15.11: Tényleg eldobom az agyam! Csak ezt a kérdést boncolgatja annak a lapnak az újságírója, amelyet az előbb simán lehazugozott egy miniszter. Én biztos mondanék rá valamit. 

15.10: Jön az index, amelynek az a legfontosabb kérdése, hogy rendben van-e az, hogy szűk folyosón kell kérdezni az újságíróknak a képviselőket. Válasz: Olyan házvezetés van, amely betartatja a szabályokat. 

15.07: Akar-e a kormány nyomást gyakorolni a jegybankra azzal kapcsolatban, hogy a minap kirobbant ügyekben hozza nyilvánosságra a neveket. Nem gyakorolhat nyomást a kormány, nincs rá jogosultsága. Kb. ez volt a válasz – amúgy ez néhány perccel ezelőtt elhangzott. 

15.05: A Népszava kérdez arról, hogy lehet-e választott képviselőt közügyekről bárhol kérdezni. A válaszban megkapja, hogy a háznak vannak szabályai. 

15.01: "Akkor kell változtatni, amikor jól mennek a dolgok, hogy még jobb legyen a helyzet." – ez a minisztériumok átszervezésével kapcsolatban hangzott el. 

14.59: "Tárgyalások zajlanak az egészségügyi érdekképviseleti szervek és a minisztérium között, szó van arról, hogy már az idén is lesz bérfejlesztés."

14.58: Kórház újra. Budapesten újjá kell szervezni az egészségügyet, kell egy szuperkórház és fel kell újítani a fővárosi egészségügyi intézményeket. 

14.57: Jegybank. A kormánynak a tényekből kell kiindulnia, az elszámoltatása az ellenőrzése nem a kormány feladata. 

14.54: A Figyelő összemosta volna Matolcsy Györgyöt és az alábbi indexes ügyet, ezt Lázár nem engedte.

14.51: Azt mondja a figyelős újságíró, hogy Orbán Gáspárt a TEK-esek hozták haza Afrikából. Lázár János: "Azt kell megvizsgálni, hogy az inndex hazudik-e. Az index hazudik. Ez vagy tévedés vagy hazugság. Nyílt egyértelmű hazugság. Vagy azért mert ennyire felkészületlen, vagy azért mert hazudik. Súlyos kérdéseket felvető ügy."

14.50: A kormány nem tette le a minisztériumok létszámcsökkentéséről, ez 10-15 százalékos nagyságrendet jelent. 

14.48: Honvédség. Jövőre erre is több pénz jut. Lesz helikopter korszerűsítés, felújítás. 

14.46: Budapest kórházépítés a téma. Vidéken sokszor jobb a helyzet, mint a fővárosban. Ez azért van, mert az elmúlt években kevesebb jutott a budapesti kórházak fejlesztésére. 70 intézményben volt fejlesztés. A kormány szándéka szerint lesz kiemelt korház. 

14.45: Készek vagyunk reagálni a hibákra és meghozni a döntéseket – mondta Lázár János. – Megegyezés közeli helyzet van. 

14.43: Újabb "Gyurcsány". Az oktatás csődben volt 2010-ben, amikor a bukott miniszterelnök vizsgáltatta a helyzetét. 

14.41: A vegyes iskolaműködtetési modell megbukott – mondta Lázár János. – Ezt felül kell vizsgálni. Egy rendszerre van szükség, és akkor nem a miniszterelnököt kérik számon, ha nincs kréta, holott az önkormányzat a fenntartó. 

14.40: Szó lesz a gyerekek terheinek a csökkentéséről. 

14.38: Oktatásügy. Palkovics László államtitkár javaslat szerint át kell alakítani a pedagógus-továbbképzések rendszerét. Legyen az egyetemek által biztosított rendszer. 

14:37: Az RTL lényegében interjút készít Lázár Jánossal. 

14.35: Az autókkal kapcsolatos illetékekről van szó. Egyelőre nincs döntés a kérdésben. 

14.33: Valószínűleg ezen a kormányinfón hangzik el legtöbb alkalommal Gyurcsány neve. Most éppen azért, mert a Nyugati mögé vitte volna a kormányhivatalokat annak idején. 

14.31: Lázár János példaként hozza a prágai várat, amelyet használ a kormány, de nem zavarja a túristákat. Épület rehabilitáció következik, megvédik a műemlékeket. Nincs olyan építész, aki azt mondja, hogy nem kell felújítani a várat. 

14.30: Az RTL kérdez, visszatérne a várra. Másként emlékszik. A tévé riportere szerint zsúfolt is a vár. 

14.28: A kormány akkor jár el helyesen, ha a MÁV-ot úgy ítéli meg, hogy az nagy lépéseket tett. Meg kell nézni az osztrák és a német modellt és arról példát venni. Fejlesztik Kelenföldi pályaudvart, a Nyugatit és új kocsikat is beszereznek. Össze kell hangolni a Volánbusz és a MÁV menetrendeket. 

14.27: 2010 előtt el akarták szorítani a MÁV-ot a pályáról – mondta Lázár János. Hat év alatt 1200 milliárd forintot kap a vasút fejlesztése. Közútra kevés pénz lesz, vasútra sok. Elismerésreméltó munka zajlik a cégnél, nincs még kész a munka, a kormánynak ebben támogatnia kell a céget. 

14.26: A második kérdése a blogstarnak, a MÁV-val kapcsolatos: lesz-e életpálya modell, vagy béremelés ennél a cégnél?

14.25: A választ azzal kezdi Lázár János, hogy Budapest akkori szocialista és liberális vezetése egy nemzetközi bűnügybe sodorta a fővárost és az országot. Lázár János szerint a szocialistáknak és Demszkynek kell megszólalnia. 

14.24: Kérdések. Mi kezdünk. Csúri Ákos kérdezi a minisztert az Alstom szerződésekkel kapcsolatban. 

14.23: A turizmus visszahozza a beruházások árá. 

14.22: Zajlik a Vár palota rekonstruciója. 

14.20: A miniszterelnök nem urizál, nem építtett teraszokat. 

14.19: Orbán Viktornak esze ágában sincs költöznie – mondta a miniszter. – Jól érzi ott magát ahol most lakik. 

14.18: Akkoriban Gyurcsány Ferencnek volt esze - mondta Lázár János. Csak később ment el, mára el is felejtette az akkori döntését. 

14.17: Jön a Budai Vár ügye. 2004. május 14-én Gyurcsányék hoztak egy határozatot az épület felújításáról, ezt most végrehajtják, mert fontosnak tartják. A bukott miniszterelnök akkor azt tervezte, hogy egy reprezentációs központot hoznak ott létre kilenc milliárdért. "Adósság, hogy a vár rehabilitációja nem történt meg!"

14.16: Benyújtották a terrorellenes-törvényre vonatkozó javaslatot is. 

14.14: A bürokrácia egyszerűsítése érdemi változásokat hozott. Lázár János példaként az építőipart hozta. 

14.12: Fokozattabban ellenőrzik majd a külföldről érkező tejet. 

14.11: A nyerstej áfa csökkentését jóváhagyták, a tehén tenyésztők támogatást kapnak. Megnyitják a nagy cégek előtti fejlődés lehetőségét. 

14.10: A kormány áttekintette a magyar tejipar helyzetét is. A helyzet nem jó, aminek oka az európai kvóta eltörlése, az orosz embargó, a távol-keleti piacok lassul növekedés és a magyar tej feldolgozó iparának fejletlensége. 

14.08: Ez ugye jelentős számú új munkahelyet teremt. A meglévő, de nem a legjobban működő ipari parkokba életet lehelnek. 

14.07: 2016 és 2017-ben Magyarországon ipari park beruházás lesz, ami 150 milliárd forintból valósul meg. 

14.04: Idén elérhetjük a 4,5 millió embert, aki adót fizet a pénze után. "Szociális segély helyett munkát ajánlj a kormány."

14.03: Tovább folytatódik a pedagógusok béremelése. Nő az egészségügyben dolgozók, a rendőrök, katonák és az állami tisztviselők fizetése is. 

14.02: 17 milliárdból fejleszthetik a Testnevelési Egyetemet. 10,5 milliárdot kap az Állatkert. 

13.59: Jelenős útépítési program indul hazai forrásból, többek közt az M44-es út beruhásáza is. Az M0-s körgyűrű folytatása is indul. 

13.57: Így kevesebb lesz a költségvetési bevétel, de ezt lehetővé teszi a gazdasági helyzet és a költségvetés stabilitása is. A költségvetésben nyugdíjemelés is szerepel. A kétgyermekesek adókedvezménye 2017-ben 30 ezerre, 2019-ben 40 ezerre nő. 

13.56: Lázár János megemlékezett arról, hogy az adófizetők sokat tettek a gazdaság stabilitásáért. Bejelentette, hogy a javaslatuk szerint öt százalékra csökken további alapvető élelmiszerek áfája. Ez a legszegényebb rétegeknek nyújt segítséget. 

13.54: Ez lesz a biztonság és a stabiliát költségvetése. Az unió legjelentősebb gazdasági növekedése teszi ezt lehetővé többek között. 

13.53: A tavaszi ülésszak keretében beszélnek majd a 2017-es költségvetésről. 

13.52: Adó ügyekben nem döntöttek. 

13.51: Jön a kölstégvetés. 

13.50: Az unió tagállamainak tiszteletben kell tartania, hogy a demográfiai kihívásokkal minden országnak magának kell megküzdenie. Tagországi hatáskör, hogy kiket fogadnak be. 

13.48: Az illegási bevándorlókat vissza kell küldeni a biztonságos országukba, vagy egy harmadik országba – áll a magyar javaslatban. 

13.46: A határok védelme kötelesség – tette hozzá a miniszter. A magyar javaslat szerint meg kell újítani az ellenőrzési rendszert, modernizálni kell. A dublini rendszer korrekcióját is el kell végezni. Keményebben kell fellépni visszaélések esetén. A magyar előterjesztés szerint zárt és őrzött hotspotban kell az eljárásokat lefojtatni, az EU határán kívül. 

13.45: A magyar kormány nem ért egyet az Európai Bizottság dublini szerződésre vonatkozó javaslatával – kezdte Lázár János. Első helyen a külső határok biztosítása a legnagyobb feladat. Garantálni kell a határra érkező migránsok ellenőrzését, ez pedig tagállami kötelezettség, ha ezt nem teljesíti az érintett állam, akkor kell beavatkozni. 

13.44: Elkezdődött. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint izgalmas lesz. 

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/26908/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?