Terrortámadás miatt zuhanhatott le az EgyptAir gépe


Terrortámadás lehetett

Amerikai kormányértesülések szerint terrortámadás következtében zuhanhatott le az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es, a radarernyőről csütörtök hajnalban eltűnt és lezuhant  járata. A repülőgép 66 emberrel, 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén  szállt fel Párizsból.

Megtalálták az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es, a radarernyőről csütörtök hajnalban eltűnt és lezuhant  járatának roncsait.

Megtalálták a roncsokat?

A Reuters szerint a roncs után kutató egyik görög fregatt észrevett két nagy, úszó műanyagdarabot Krétától 370 kilométerre délre, 80 kilométerre attól a helytől, ahol a gép eltűnt a radarról.

A hírt a görög állami televízió megerősítette.

Holland szerint is tengerbe zuhanhatott a gép

A francia államfő párizsia sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az eddigi információk arra utalnak, hogy az EgytAir járata a tengerbe zuhant. Francois Hollande szerint egyelőre a tragédia egyetlen lehetséges okát sem lehet kizárni.

Váratlanul következhetett be a tragédia

A személyzet nem adott le vészjelzést, amiből arra lehet következtetni, hogy hirtelen bekövetkezett esemény okozta a katasztrófát.

Mindez azt a teóriát támasztja alá, hogy bomba robbanhatott a fedélzeten.

A francia külügyminiszter megérkezett Roissy-ra

Jean-Marc Ayrault megérkezett Roissy repülőterére, ahol az utasok családtagjaival találkozik - jelenti a Le Figaro.

A gép keresésébe a francia hadsereg is beszállt, az utasszállító Kárpáthosz szigete környkén zuhanhatott le, roncsokat egyelőre nem találtak.

A francia média szerint Patrick Calvar, a francia belső elhárítás igazgatója egy héttel az EgyptAir gépének eltűnése előtt arra figyelmeztett, hogy az Iszlám Állam újabb támadásra készül.

Szokatlan támadás lesz?

Azt is jelzte, hogy a támadás szokatlan az eddig tapasztalt formáktól eltérő lesz.

A Reuters úgy tudja, a görög légi irányítók beszéltek a pilótával, amikor a gép éppen Kea sziget fölött repült. A pilóta nem jelzett semmi problémát. Ez a beszélgetés lehetett az utolsó a gép és a földi irányítás között.

9 h 12

Bizonyítást nyert, hogy a gép a tengerbe zuhant – jelentette az AP amerikai hírügynökség név nélkül nyilatkozó egyiptomi illetékesekre hivatkozva.

A merénylet sem zárható ki, ám erről egyelőre nincs semmilyen hír.

Szerelmes gépeltérítő

Idén márciusban szerelmes férfi téríthette el az EgyptAir Alexandria és Kairó között közlekedő belföldi járatát, a gép a ciprusi Larnaka repülőterén szállt le. Akkor szerencsére senki nem sérült meg, a férfi robbanóöve kamu volt.

Az egyiptomiak katonai gépeket és haditengerészeti egységeket küldtek a helyszínre, Görögország is oda irányított több hajót.

Az emberek a kairói repülőtér előtt várakoznak.

Fotó: Reuters

Az Egyptair szerint az egyiptomi fegyveres erők tagjai már a helyszínre értek, hogy a vizsgálatokban és az esetleges mentésnél segédkezzenek. Csatlakozott a kereséshez egy görög C-130-as szállítógép és egy felderítő repülőgép is. Egy görög fregatt szintén abba a térségbe tart, ahol a gépet utoljára észlelték, valamint helikopterek állnak készenlétben egy görög szigeten.

8 h 32

A görög hatóságok szerint egy kereskedelmi hajó kapitánya jelentést tett arról, hogy „ángokat láttak az égen mintegy 130 tengeri mérföldre délre Karpatosz szigetétől.

A legújabb hírek szerint a gép pilóta mégiscsak adott le vészjelzést.

Azeri gép, amerikai gép

Lezuhant az azerbajdzsáni Silk Air légitársaság egyik teherszállító repülőgépe Afganisztánban, és hétfős személyzete életét vesztette - jelentette be csütörtökön az azeri polgári légi irányítás.

A gép nem sokkal azután zuhant le még szerdán, hogy felszállt az afganisztáni Camp Dwyer katonai támaszpont repülőteréről. A személyzet tagjai azeriek, ukránok és üzbégek voltak.

Ma hajnalban lezuhant egy amerikai bombázógép is, itt nem tudnio áldozatokról.

8 h 18

Fél kilenctől válságértekezlet az Elysée-palotában.

8 h 16

Lapértesülések szerint lezárták Kairóban a hármas terminált, oda csak az utasok mehetnek be. Azokat a hozzátartozókat, akik az eltűnt gépre vártak, beterelték egy másik váróterembe, ahol orvosok és tolmácsok is segítik őket

8 h 14

PIsmeretes, tavaly októberben pokolgép okozta a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját, amelyben 224-en vesztették életüket. Ezt követően őrizetbe vették az egyiptomi Sarm es-Sejk repülőterének két dolgozóját. 

8 h 12

A gépen 15 francia, 30 egyiptomi, egy brit, egy belga, két iraki, egy kuvaiti, egy szaúdi, egy szudáni, egy csádi, egy portugál, egy algériai és egy kanadai állampolgár utazott. Nincs hír arról, hogy magyar állampolgár lett volna az utasok között. Az uatsok között egy gyerek és két csecsemő is volt.

8 h 10

Egyiptomi légiforgalmi irányítók szerint tengerbe zuhanhatott a gép, szóvivőjük azt mondta, hogy a repülő még azelőtt tűnt el a radarernyőkről, hogy belépett volna az egyiptomi légtérbe. 

Az Egyptair tájékoztatása szerint a gép 280 kilométerrel az egyiptomi partok elérése előtt tűnt el.

8 h 05

A flightradar24.com szerint innen adott jelet utoljára a gép.

Eltűnt a radarernyőről csütörtök hajnalban az EgyptAir egyiptomi légitársaság Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata – közölte a légitársaság az egyik közösségi oldalon. A repülőgép 66 emberrel, 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.45 órakor veszett nyoma.

A légitársaság először azt a tájékoztatást adta, hogy a repülő mintegy 80 mérföldre, nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől tűnt el, majd ezt pontosítva azt írta: a repülőgép 10 mérföldet tett meg Egyiptom légterében mielőtt eltűnt. A repülő 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett.

A flightradar24.com járatkövető honlap adatai szerint az eltűnt repülő egy 2003-ban gyártott Airbus A320-as, utolsó ismert helyzete pedig a Földközi-tenger fölött volt. A honlap adatai megerősítik, hogy a gép 37 000 láb magasan repült. Utolsó ismert sebessége 534 csomó, ami körülbelül 990 kilométer óránként.

Címkék: EgyptAir
https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/27359/pics/lead_800x600.jpg
EgyptAir
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?