Iszlamista terroristákat vettek őrizetbe Düsseldorfban


Őrizetbe vettek csütörtökön Németországban három feltételezett iszlamista terroristát - jelentette a Der Spiegel című hírmagazin biztonsági körökre hivatkozva.

A hírmagazin Spiegel Online című hírportálján megjelent beszámoló szerint a három férfit a szövetségi legfőbb ügyészség utasítására vették őrizetbe három különböző tartományban. A hatóságok egy Franciaországban előzetes letartóztatásban lévő férfi vallomása alapján azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megbízásából terrortámadásra készülhettek Düsseldorf belvárosában.

Arra utaló jelek nincsenek, hogy a támadást a közeli jövőben akarták volna végrehajtani.

A négy férfit bűncselekmény közös elkövetésében való megállapodással gyanúsítják. A csoport három tagját külföldi terrorista szervezetben viselt tagsággal, a negyediket terrorista szervezet támogatásával is gyanúsítják.

A Der Spiegel szerint a feltételezett terrorista sejt két tagja az IÁ vezetésének jóváhagyásával 2014-ben Szíriából Törökországba távozott, majd 2015-ben a balkáni migrációs útvonalon Németországba utazott. Németországban rávettek egy harmadik szír férfit, hogy csatlakozzon hozzájuk. A negyedik férfi már 2014 óta Németországban volt, korábban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnya, az an-Nuszra Front robbanószer-szakértőjeként tevékenykedett. (MTI)

Akkor most egy kicsit érdemes elgondolkodni azon, hogy be szabad-e engedni mindenkit, ellenőrzés nélkül Európába. 

A Sipegei információi szerint a terroristák közül ketten, Düsseldorf belvárosában akartak öngyilkos merényletet végrehajtani. Düsseldorf ezen részén forgalmas bevásárlóközpontok, illetve éttermek vannak. Nagyon sok áldozat lehetett volna. 

Időközben a Kormányinfón Lázár János miniszter arról beszél, hogy Pintér Sándor belügyminiszter folyamatosan tájékozódik arról, hogy a magyar szurkolók nyugodtan mehetnek- e a franciaországi Európa-bajnokságra. Az esemény kezdete előtt a kormány tájékoztatást nyújt majd. Lázár János hozzátette, hogy a nemzetközi titkosszolgálatok nem erősítették meg azt a sajtóértesülést, amely szerint az Iszlám Állam Marseille-ben akart robbantani (a magyar csapat ebben a városban is pályára lép majd). 

Visszatérve Düsseldorfra: a csoportot Saleh A. vallomása alapján vették elő, s a gyanúsítottakat terrorcselekmény előkészítésével vádolják, továbbá a terrorszervezetben való részvételt is a rovásukra írják. A Spiegel információi szerint a terroristák nem hozhatóak kapcsolatba a labdarúgó Európa-bajnoksággal. 

UPDATE: A szövetségi legfőbb ügyészség a Der Spiegel című hírmagazin értesülését megerősítve közölte, hogy őrizetbe vettek egy 25, egy 27 és egy 31 éves szír állampolgárt Baden-Württemberg, Brandenburg, illetve Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, házkutatást tartottak otthonukban és kezdeményezték a francia hatóságoknál egy negyedik, 25 éves szír állampolgár kiadatását.

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/27701/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?