Terrortámadás Nizzában, legkevesebb 84 halott


Először van más hír a dél-francia média címlapjain

A La Provance címlapján csütörtök este óta először van olyan fotó és hír, ami nem a nizzai terrorral foglalkozik. Dél-Franciaországban 200 hektáron ég az erdő.

Még rengeteg embert keresnek hozzátartozóik a közösségi médián keresztül is.

A megemlékezés első képei Nizzából.

Főügyészi tájékoztató

François Molins párizsi főügyész Nizzában tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a 84 halott között tíz gyerek van, és a sérültek száma kétszáz.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel az elmúlt hat évben többször került összeütközésbe a törvénnyel lopás, fenyegetés, erőszakos magatrtás miatt, márciusban fegyverrel fenyegetett meg valakit, amiért hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték.

A feleségét őrizetbe vették, feltehetően a gyilkos motivációját szeretnék kideríteni a hatóságok.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel azt állította a biztonsági szolgálatnak, hogy jégkrémet szállít, ezért engedték tovább az egyik ellenőrzési pontnál. Egy igazolványképet közölt róla a francia média.

Francia autópálya felirata

Nizza, a halott város

Péntek délután, minden kihalt. Itt nyüzsgő tömegnek kellene lennie.

Hétgyerekes családanya is van az áldozatok között. A fia nyilatkozott a L'Expressnek, eszerint ő lehetett a fehér kamion első áldozata, mert az ő holtteste előtt nem találtak más halottat a sétányon.

Nizzában félárbocon a zászlók és üres a strand.

Az áldozatok nemzetisége

A francia médiában már több helyen közlik az áldozatok nemzetiségét. A franciákon túl van köztük német, belga, svácji, amerikai, orosz, örmény, ukrán...

Sokkal több a kritikus állapotban lévő sérült

Francois Holland francia elnök a médiának elmondta, hogy ötven sebesült állapota kritikus. Ez rossz hír, mert legutóbb még a Blogstar is 18 ilyen súlyosan sebesült emberről tudott.

Három gyermekes apa a gyilkos

A francia nyelvű média szerint nem is egy, hanem három gyermeke van az elkövetőenk, Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek.

Egy gazdátlan csomag miatt kiürítették a nizzai repülőtere, az utasok nem mehetnek be a terminálra.

És így lövik agyon

Visszahúzódó életet élt

A szomszédai magányos, visszahúzódó embernek ismerték a terroristát. Nem is tűnt különösebben vallásosnak.

Megnevezték a terroristát

Mohamed Lahouaiej Bouhlel a terrorista neve, hivatásos söfőr, Nizzában élt és van egy három éves kisgyereke. A francia hatóság szerint mintegy ötven gyereket ápolnak a kórházakban. Elképesztő.

Megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami Nizzában történt

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt - tájékoztatta a kormany.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek.

"A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban" - írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

Még mindig szállítják el az áldozatokat.

Holttestek mindenütt.

A Nice-Matin legfrissebb képe.

A Sud-Ouest legfrissebb képe, Nizza jelenleg.

A La Provence képe a káoszról.

Ez volt a horror-kamion útja. Vizsgálják, lehettek-e segítői a tömeggyilkosnak.

Ezt posztolta Plantu, az ismert karikaturista.

A tettesről egyelőre annyit tudni, hogy 31 éves, tunéziai-francia kettős állampolgár (ezt már cáfolják is, miszerint csak tunéziai állampolgár volt, franciaországi tartózkodási engedéllyel), korábban már volt dolga a rendőrséggel, de kisebb bűncselekmények miatt, terrorista gyanús személyként nem került a hatóságok látókörében. A kamiont, ami egy hűtőkamion, Saint-Laurent-du-Var-ban bérelte, utóbbi Nizza agglomerációs települése.

A neve még nem került nyilvánosságra, de a Blogstar olvasóinak garantáljuk, ez elkövetőt nem Müllernek, Rossinak, Hansennek, vagy Nowaknak fogják hívni.

Nizza, délelőtt.

Nemzeti Front: háborút kell hirdetni az iszlám fundamentalizmus ellen - jelentette be Marina Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke.

A Promenade des Anglais most.

No comment! Je n'ai rien à dire! A borzalom kamionja.

Most, Nizzában. Ugye, hogy bőven beérnénk csak a pálmafák látványával? Nizzában egyébként jazz-fesztivál is van, ma este Rihanna-koncert is lett volna, az utóbbit már törölték.

Tart a válságtanácskozás az Élysée-palotában. A 84 halálos áldozat mellett 18-an életveszélyes állapotban vannak, a sebesültek száma száz fölött.

Itt pedig egy motoros próbálja megállítani a kamiont.

Még hosszabb videó a kamionról

A videó elejét egy szálloda erkélyéről készítették, a kamion itt nem is megy olyan gyorsan, többen kétségbesetten próbálják megállítani. Szintén csak erős idegzetűeknek.

A terrortámadás pillanata (Csak erős idegzetűeknek)

A videón látható a tömegben száguldó kamion.

És így néz ki most, iszlám terroristákkal.

Így néz ki az Angol-sétány és az Angyalok-öble (la Baie des Anges) iszlám terroristák nélkül.

Csak pár napra "bérelték ki" a kamiont

A Le Figaro szerint a kamiont csak pár napra "bérelték ki". Az eleje teljesen szét van törve.

A világ vezetői sorra ítélik e terrortámadást - Sajnos, ez Párizs és Brüsszel, és most Nizza után már kevés, ennél több kell

Barack Obama, Angela Merkel, a kínai kormányfő, Donald Tusk és az ENSZ BT is elítélte a nizzai terrortámadást
 
ENSZ BT: barbár és gyáva terrortámadás

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken a nizzai tömeges gázolást “barbár és gyáva terrortámadásnak” minősítette , és határozottan elítélte azt. A BT teljes együttérzéséről és részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a francia kormányt.

Tusk: az EU Franciaország mellett áll a terrorellenes harcban

Az Európai Unió a francia kormány mellett áll az erőszak és a terrorizmus elleni küzdelmében – szögezte le Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Elítélte a tömeges gázolást Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is.

Obama terrorcselekménynek minősítette az ámokfutást

Barack Obama amerikai elnök is terrorcselekménynek minősítette a nizzai tömeges gázolást. Leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok minden szükséges segítséget megad a nyomozáshoz.

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését.

A kínai kormányfő elítélte a terrorizmus minden formáját

A terrorizmus minden formáját elítélte Li Ko-csiang kínai kormányfő és együttérzését fejezte ki a nizzai teherautós tömeggyilkosság áldozatai hozzátartozóinak pénteken Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) színhelyén.

“Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban”

Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak Angela Merkel kancellár is, aki a mongóliai Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) helyszínén német hírportálok beszámolói szerint újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy “Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban”.
Előzőleg Steffen Seibert kormányszóvivő egy Twitter-üzenetben azt írta, hogy “alig lehet szavakba foglalni a nizzai támadás miatt érzett megdöbbenést”, és a németek együttéreznek “francia barátainkkal”.

Kórházzá változott a Hôtel Negresco

A világ egyik leghíresebb szállodája, ahol a leggazdagabbak szállnak meg, kórházzá változott, sebesültek fekszenek a matracokon, a XIX. század eleji freskókkal díszített termekben. 

Az emberek vagy a tengerbe, vagy az utcákba menekültek a vérben úszó tengerparti sétányról.

Ezen a videón látható az elkövetéshez használt teherautó és támadás utáni pánik.

Válságtanácskozás és meghosszabbított rendkívüli állapot

Francois Holland elnök válságtanácskozást tartott és további három hónappal meghosszabbították a tavaly őszi párizsi merényletek után elrendelt rendkívüli állapotot.

Sajnos magyar sérült is van

Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője. A sérült nő telefonon hívta fel székesfehérvári édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. A magyar külképviseltetet a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámonlehet elérni.

Nizza exkluzív részén, világhírű szállodák, így a Hôtel Negresco és a Hyatt Regency Nice Palais de la Méditerranée közötti tengerparti sétányon, nem messze az I. Albert Parktól történt a terrortámadás.

Borzalmas, így néz ki az Angol-sétány, a Promenade des Anglais, mindenütt halottak hevernek. A szemtanúk szerint a 30 éves, tunéziai származású sofőr cikkcakkban haladt, hogy minél több embert öljön meg.

Forrás: AFP

A július 14-i tűzijátékot ünnepelni tömegbe rontott Nizza tengerparti sétányán egy teherautó, a tunéziai származású sofőr legkevesebb 80 embert megölt, rengeteg a sérült. A teherautóban gránátokat, fegyvereket, robbanószert találtak. A sofőrt lelőtték, a rendkívüli állapotot meghosszabbították.

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/28633/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?