Egy éjszakás pancser puccs volt Törökországban


Egy éjszaka alatt elbukott a Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt által szervezett törökországi államcsínykísérlet. A puccsisták helikopterről lőtték a parlamentet, a titkosszolgálat épületét,  hatvanan halhattak meg, és sok a sebesült, ám az Erdogan elnökhöz hű hadsereg egy éjszaka alatt véget vetett a pancser puccsnak. Tömegek vonultak az utcára az elnök mellett.

A török hírszerzés szóvivője szombatra virradóra kijelentette, hogy az előző este kezdett puccskísérletet visszaverték.

Meghiúsították a péntek este kezdett puccskísérletet Törökországban - jelentette be a hajnali órákban Binali Yildirim miniszterelnök, és hasonló közlést tett a kormányzat több más tagja is.

"Az idióta puccskísérlet elbukott, a helyzetet gyakorlatilag ellenőrzés alatt tartjuk" - mondta a kormányfő az NTV hírcsatornának. Hasonlóképpen nyilatkozott Efkan Ala belügyminiszter, valamint a hírszerzés szóvivője is.

Szombat reggel nyolcra a következő a helyzet.

Recep Tayyip Erdogan államfő ma reggel Isztambulban kijelentette, hogy meghiúsították a katonai puccskísérletet és hazaárulásnak minősítette azt, egy vezető török tisztviselő pedig azt közölte, hogy már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát, kis lázadó csoportok még ellenállnak.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint eddig több mint 750 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét váltották le. A hatalomátvételi kísérlet alatt legalább hatvanan meghaltak, sokan közülük civilek, százötvenen megsebesültek.

A puccs kezdete

Recep Tayyip Erdogan török elnök egyébként a puccskísérlet kirobbanásakor éppen nyaralt. Sokáig nem lehetett tudni, hol tartózkodik valójában. Pénteken éjszaka csak annyit lehetett tudni, hogy lezárták az isztambuli Boszporusz-hidat és a Győzedelmes Mehmed szultán hídját.

A  főváros, Ankara felett pedig katonai repülők és helikopterek repültek át, fegyverropogás hallatszott.

Erdogan az éjszaka folyamán a CNN Türk televízió egyik női riporterének a mobiltelefonjáról nyilatkozott egyenes adásban. Leszögezte: a puccskísérletet a hadseregen belüli kisebb csoport hajtotta végre, és szerinte ez a próbálkozás kudarcra van ítélve. Úgy fogalmazott, hogy egy “párhuzamos struktúra” által bátorított lázadási kísérletről van szó. Hangsúlyozta: erre megfelelő választ adnak majd.

A lakosságot biztosította arról, hogy egyelőre még ő az ország elnöke, és felszólította az embereket, hogy menjenek ki az utcákra, az egész nemzet fogjon össze, tagjai gyülekezzenek a tereken, így adjanak választ a lázadási kísérletre.

Jelezte, hogy a felkelők drága árat fognak fizetni a bíróságokon. Bizonyosnak mondta, hogy ez az államcsínykísérlet rövid időn belül befejeződik.

Így is lett, mert rengetegen vonultak az utcára az elnök támogatása érdekében. A puccsisták azonban többek közt a hidakon rálőttek az emberekre, ezért a sok civil áldozat.

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/28659/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?