Lövöldözés egy müncheni áruházban


Kilenc áldozata van a pénteki müncheni lövöldözésnek és meghalt az elkövető is. Huszonegyen sérültek meg, sokan kerültek sokkos állapotba. Egyelőre senki sem tudja mi állt az eszetlen lövöldözés hátterében. Az elkövető iráni, német kettősállampolgár volt, de a rendőrség szerint nem tavaly érkezett a menekülthullámmal.

Péntek este nem sokkal hat előtt jöt a hr arró, hogy a müncheni Olympia Einkauszentrumban lövöldözött valaki. Az első képek egyike a müncheni bevásárlóközpont közeléből. 

A Sky News is beszámolt az eseményről. 

Este azonnal tíz halottat említettek a hírek, ám ezt a német rendőrség, amely azonnal terrorcselekménynek nyilvánította az eseménysort, cáfolta. 

Arról szóltak hírek, hogy közel 400 afgán menekült tart gyalog Belgrádból a magyar határ felé – elmondták az erőszaktól sem riadnak vissza annyak érdekében, hogy bejussanak Magyarországra. 

És még annyit tegyünk hozzá, hogy a hét elején egy vonaton baltával az utasokra támadó férfi, tavaly a migrációs hullámmal érkezett Európába és Magyarországon regisztrálták is. Innen viszont ellenőrzés nélkül engedték be Ausztriába, majd Németországba is. És akkor tegyük hozzá azt is, hogy Abdeslman, a párizsi merényletek szervezője is járt Budapesten tavaly...

Hét előtt nem sokkal nyilvánosságra került az első videó, amelyen az látható, hogy egy férfi egy gyorsétterem előtt gondolkodás nélkül elkezd lövöldözni. 

Később kiderült, hogy az utcán, a plázában és a bevásárlóközpont tetején található parkolóban ugyanaz az ember lövöldözött. 

Íme a merénylő a gyorsétterem előtt. 

Az ajtó előtt feketében.

Mivel a rendőrség hosszú órákon keresztül nem tudta, hogy az elkövető merre bújkál, lezárták a metróvonalakat, a vasútállomásokat, sőt a München körüli autópályákat is. Mindeközben azt kérték mindenkitől, hogy maradjon otthon, ugyanakkor sokan ebben az időben tartottak haza munkából, de csak gyalog tudtak menni, hiszen a taxik is foglaltak voltak. 

A müncheni helyzetet nehezítette, hogy időközben előbb arról jöttek hírek, hogy a Karlsplatzon, majd a Marienplatzon is lövöldözés volt, ám ezekről később kiderült, hogy téves híresztelések voltak. 

Érdekes volt figyelni este, az események közben a közösségi oldalakat. A Twitteren egyre több olyan bejegyzés jelenik meg, amiben csak annyit írnak, hogy "Köszönjük Angela Merkel!" Értjük. 

És egy másik merkeles megosztás, kommentár nélkül. 

Először Joachim Hermann, bajor belügyminiszter ismerte el, hogy három áldozatot követelt a lövöldözés, de mutatja a német káoszt, hogy mindeközben a rendőrök három elkövetőt kerestek, s úgy vélték, hogy az egyikük metróval menekült el a helyszínről. 

Este nyolc körül felkerült az internetre egy videó, amelyben egy parkolóban lövöldözik az elkövető és közben kiabál az őt felvevő embereknek.  

A Bild összeállított egy térképet arról, hogy hol volt biztosan lövöldözés Münchenben péntek este. 

Forrás: bild.de

Átlagpolgár blogunk megemlékezik Angela Merkelről. Meg arról, hogy honnan is kerültek a terroristák Németországba. Meg arról, hogy hiába regisztráltuk a későbbi terroristát, ha a németek erre ügyet sem vetettek...

Háromnegyed kilenc előtt egy perccel a rendőrség a követekőképpen foglalta össze a müncheni eseményeket: "Akut terror helyzet van."

A News Executive Twitter oldala már kilenc körül arról számolt be, hogy a támadó öngyilkos lett a bevásárlóközpontban.

Az AFP rekonstruálta az eseményeket: rendőrségi forrásokra hivatkozva hat halottról számolt be és felállította a lövöldözések sorrendjét: először a gyorsétteremnél, aztán a plázában, majd a tetőn lőtt az elkövető. 

A müncheni metró

Ijesztő. Gépfegyveres rendőrök, a háttérben felemelt kezű ártatlan emberek

A rendőrség az első sajtótájékoztatóján hat halottról beszélt. Terrorcselekményként kezelik az eseményeket a rendőrök.

Megszólalt az Iszlám Állam. A terrorszervezet a Twitteren jelezte, hogy "üdvözli a müncheni lövöldözést" – írja a Reuters. "Az Iszlám Állam terjeszkedik Európában" – foglalták össze. 

Órákkal a lövöldözés után a bevásárlóközpontban még mindig ott voltak a dolgozók és a vásárlók egy része, egyikük rögzítette, ahogy a rendőrök átfésülik a plázát.  

A Bild információi szerint, négy órával a támadás után kijöhetnek a plázából az ottrekedt emberek. Ijesztő volt, hogy a müncheni rendőröknek, látszólag fogalmuk sem volt arról, hogy hány embert és hol kell keresniük. 

Éjfél után kiderült, hogy kilenc áldozata van a lövöldözésnek és az elkövető is öngyilkos lett, így összesen tizen haltak meg péntek este Münchenben. Huszonegyen sérültek meg és sokan kerültek sokkos állapotba. 

Münchenre lecsapott a terror péntek este. Sajnos az lényegében mindegy, hogy milyen elkötelezettségből, de megtörtént. 

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/28844/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?