Papot öltek, túszokat ejtettek az ISIS terroristái


Az áldozat

A meggyilkolt Jacques Hamel atya.

Kronológia

Az Ouest France (Észak-nyugat Franciaország) kronológiája.

Délelőtt tíz óra körül két, késekkel felfegyverzett ember behatolt a templomba és túszul ejtett egy papot, két apácát és két hívőt.

A két elkövetővel azt követően végeztek a különleges erők, hogy megpróbálták elhagyni a templomot.

A pap torkát elvágták, az egyházközösség egyik hívője komolyan megsebesült, három túsz kiszabadult.

Karperec

A francia média szerint az egyik elkövetőt a török hatóságok figyelmeztetése nyomán letartóztatták, mert Szíriába akart menni harcolni. 2016. márciusában kiengedték és elektronikus nyomkövető karperecet kapott az antiterrorista hatóságoktól.

Paroles, paroles, paroles

Francois Hollande francia elnök alávaló terrorcselekménynek minősítette a támadást, és közölte, hogy folytatniuk kell a küzdelmet az Iszlám Állam ellen.

Szavak, szavak és szavak, miként Dalida és Alian Delon énekelte világslágerükben.

Az viszont egy másik Franciaország volt. (Az áldozatok emlékére tekintettel zene nincs a videó alatt, a számot megtalálják máshol az interneten.)

A Le Parisien című francia lap két évvel ezelőtt írt olyan francia fiatalokról, akik a régióban éltek, radikalizálódtak, majd Szíriába mentek harcolni. Volt köztük olyan, aki Saint-Etienne-du-Rouvray egyik mecsetében radikalizálódott.

A Figaro pedig azt írja, hogy ismert dzsihadista, Sid Ahmed Ghlam korábban már kinézte magának azt a templomot, ahol most a túszejtés volt, meg is akarta támadni, de terve meghiúsult. Ghlam jelenleg egy francia börtönben ül gyilkossági kísérlet miatt.

Ebben a templomban történt

Ebben a templomban történt az emberiség, a kereszténység és Európa elleni bűncselekmény. Ezeket a nevek, Saint-Etienne-du-Rouvray, Rouen, Normandia eddig Maupassant regényeiből, novelláiból léphettek elénk.

Most koszos, primitív, kecskebaszó iszlám terroristák miatt.

Jacques Hamel, atya 84 éves volt - erősítette meg a roueni püspök, aki azonnal hazaindult a 2016-os krakkói Ifjúsági Világtalálkozóról.

Túszokat ejtett kedden két, késsel felfegyverkezett támadó egy észak-franciaországi város templomában - közölte a francia rendőrség. A két támadót a rendőrség lelőtte, egy vagy több túsz is életét vesztette.

Négy ember életét vesztette a kedd reggeli túszmentő akció során egy normandiai településen. A források szerint a támadók a normandiai Saint-Etienne-du-Rouvray településen négy-hat embert – a BBC brit hírtelevízió értesülései szerint egy papot, két apácát és több hívőt – tartottak fogva.

A két túszejtőt lelőtték, a túszok közül ketten meghaltak – tudta meg a Reuters hírügynökség egy rendőrségi forrástól. Más források egy áldozatról tudnak.

Úgy tudni, az egyik meggyilkolt túsz a templom papja volt, az egyik támadó elvágta a torkát.

A Le Figaro úgy tudja, egy apácának sikerült elmenekülnie a templomból a támadók elől, ő értesítette a rendőrséget.

A terrorellenes csapatokkal együtt érkező tűzoltók az RTL France-nak elmondták, hogy a templomnál több sérült embert is találtak.

A rendőrség a Twitteren figyelmeztette a helyieket és a sajtót, hogy véletlenül se menjenek a rendőrségi szalaggal elzárt területre, mert azzal akadályoznák a hatóságok munkáját.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter már úton van a település felé, ahol várhatóan beszédet fog mondani.

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/28943/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?