Exkluzív interjú: káosz nincs, de félnek az olaszok


Újabb nagy erejű földrengés rázta meg vasárnap reggel Közép-Olaszországban. Az olasz polgári védelem  6,5-re mérte a  7 óra 41 perckor történt földmozgás erősségét.  A fölrengés epicentrumától hetven kilométerre tartózkodik Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere, aki a blogstar.hu-nak beszámolt arról, hogy mit tapasztalt, miként élik meg az olaszok az újabb súlyos földrengést.

Hogyan tudná összefoglalni az olaszországi helyzetet? Káosz van, félnek az emberek?

Káosz nincs, de természetesen megijedtek az emberek, nagyon félnek – mondta Campanari-Talabér Márta. – Ez már nem az első, hanem a sokadik rengés volt, de ez most minden eddiginél erősebb volt. Természetesen most mindenki erről beszél, mindenkinél ez a téma.

Drámai mondatot ír az MTI: "Norcia utcáin az emberek letérdepelve imádkoznak, miközben egymást követik az utórengések."

Ez biztosan így van. Abban a városban bencés szerzetesek is élnek, vagyis nagyon vallásos település.

Mit lehet tudni a földrengés hatásának súlyosságáról?

A legfontosabb az, hogy nem halt meg senki. Sérültek ugyan vannak, de egy ilyen erejű földmozgás esetén óriási szerencsének tekinthető, hogy nem veszítette életét senki. Viszont a történelmi épületek egy része összedőlt, vagy súlyosan megsérült. Mi hetven kilométerre vagyunk a földrengés középpontjától, de itt is lezárták a történelmi belvárost. A mostani rengések Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mostani rengések nem éjszaka, hanem koraeste, illetve reggel történtek. Amikor nyáron háromszázan meghaltak, akkor éjjel történt a baj.

Ön érezte a rengéseket?

Nagyon! Hosszan mozgott alattunk minden, himbálózott a csillár – nehéz leírni mindazt, amit átéltünk. Ezúttal nem volt olyan nagy hanghatás, mint korábban, akkor recsegett-ropogott minden.

Mit mondanak az olaszok, várhatóak még utórengések?

Gyakorlatilag folyamatosan arról szólnak a hírek, hogy lesznek még földmozgások. Azt nem tudják megjósolni, hogy nagyobbak, mint a mostani, vagy kisebbek, de mindenképpen számítanak még rengésekre. Minden eshetőségre felkészültek. Tudják, hogy ez a térség ilyen, ezzel együtt kell élni, de ilyen nagy rengések, mint most még nem nagyon voltak.

 

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/31354/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?