Robbantások Törökországban és Egyiptomban


Két bomba robbant szombat éjszaka Isztambulban, a Besiktas-stadionjának közelében. Törökországban egynapos nemzeti gyászt hirdettek ki mára, mert legalább 29-en életüket vesztették és 166-an megsérültek a merénylet következtében.

A szombat esti Besiktas–Bursaspor mérkőzés lefújását követően egy órával a helyszínen lévő készenléti rendőrök autóbusza mellett egy autóba rejtett pokolgéb robbant, majd 45 másodperccel később egy közeli parkban egy öngyilkos merénylő levegőbe repítette magát. A hatóságok megsemmisítettek egy gyanús csomagot is, amelyet szintén a sportlétesítmény közelében találtak. A halálos áldozatok közül huszonheten rendőrök. A török belügyminisztérium tájékoztatása szerint eddig tíz embert állítottak elő az események miatt, s egyelőre senki sem vállalta magára a robbantást, de a közelmúltban az Iszlám Állam és a Kurdisztáni Munkáspárt nevű kurd szeparatista szervezet is hajtott már végre hasonló merényleteket Törökországban.

"Terrorcselekményről van szó, amelynek célpontja egyértelműen a rendőrség volt" – mondta Numan Kurtulmus kormányfő-helyettes.

A törökországi nagyvárosok közül Isztambult és Ankarát már többször rázták meg hasonló merényletek az idén. Isztambulban legutóbb október 6-án a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt egyik lázadója robbantott fel távirányítóval egy motorkerékpárra erősített pokolgépet. Akkor 10 ember megsérült. A legvéresebb támadást június 28-án az Atatürk nemzetközi repülőtéren hajtotta végre az Iszlám Állam három öngyilkos merénylője. Ők 45 embert küldtek magukkal a halálba. A szombat esti robbantást egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára.

Vasárnap délelőtt Egyiptomból is robbantásról érkezett hír. Az információk húsz halottról és ugyanennyi sebesültről szólnak. A kairói kopt katedrálisnál történt merénylet ezen a héten már a második robbantás volt.

 

Címkék: Isztambul
https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/32452/pics/lead_800x600.jpg
Isztambul
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?