18+ Újabb terror Európában! (videó)


Ez volt a fekete hétfő:

- Egy korábban a török rendőrségnél szolgáló férfi lelőtte Andrej Karlovot Oroszország ankarai nagykövetét, aki később belehalt a sérüléseibe. 

- Az elkövető azt kiabálta, hogy "Ne feledjétek Alepót!", illetve azt is, hogy is "Allah akbar!"

- Nem sokkal később Zürichben, egy iszlám központ mellett tört ki lövöldözés, hárman sérültek meg. 

- Nem sokkal nyolc után Berlinben az egyik karácsonyi vásárba hajtott egy kamion, kilencen meghaltak, ötvenen megsérültek.

- Egy lengyel rendszámú kamion hajtott a tömegbe. A vezetőfülkében ketten ültek, az egyik személyt holtan találták, a másikat később elfogták. 

- A lengyel kamiont birtokoló cég vezetője elmondta, hogy az unokatestvére vezette az autót, de délután négytől nem tudták elérni. Egy megtermett, 130 kilos emberről van szó, kevéssé valószínű, hogy el tudott szökni, nagyobb a valószínűsége annak, hogy korábban megölték és ellopták a kamiont. 

ANKARA.

Lelőtték Oroszország ankarai nagykövetét hétfőn este egy kiállítás megnyitóján, Andrej Karlov hírügynükségi jelentések szerint belehalt sérüléseibe. A merénylő, akit a rendőrség később semlegesített a lövései után "Allah akbart!" kiabált, s azt üvöltötte, hogy "Ne feledjétek Aleppót!". Berlinben egy teherautó hajtott a karácsonyi vásár tömegébe, Zürichben pedig lövöldöztek. 

Videó a gyilkosságról. MEGRÁZÓ TARTALOM!!!

A támadás az ankarai kortárs művészetek galériájában történt, ahol Andrej Karlov nagykövet éppen nyitóbeszédét mondta az "Oroszország török szemmel" címet viselő fotókiállítás alkalmából.  A 62 éves Andrej Karlov nagykövet belehalt súlyos sebesüléseibe azt követően, hogy a merénylő rálőtt – közölte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. A merénylőt is agyonlőtték. 

Szemtanúk és az esetről készült felvételek szerint a támadó hátulról lőtt rá a diplomatára, aki azonnal összeesett. Az eddigi jelentések szerint a nagykövetet rögtön kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. 

A CNN Türk jelentésekre hivatkozva azt közölte, hogy a támadó rendőri igazolvánnyal lépett be a galériába. Később a Reuters hírügynökségnek török biztonsági források megerősítették, a támadó szolgálaton kívüli helyi rendőrtiszt volt, Ankarában dolgozott. 

Nem sokkal később zürichi lövöldözésről érkezett a hír. Három felnőtt sebesült meg abban a lövöldözésben, amely hétfő este a zürichi főpályaudvar közelében, egy iszlám központnál történt - adta hírül az SDA svájci hírügynökség megerősítve a korábbi svájci lapértesüléseket. 

A rendőrség közlése szerint nem tudni, van-e bármilyen köze a helyszínnek, nevezetesen az iszlám központnak a történtekhez.

A lövöldöző elmenekült a tetthelyről, a rendőrség nagy erőkkel keresi – a 20 Minuten című újság tudomása szerint még nem sikerült elfogni, vagy ártalmatlanná tenni.

A támadásról készült, közösségi hálókon megjelent felvételek ugyancsak arról tanúskodnak, hogy az orosz nagykövetet hátulról lőtte le egy fekete öltönyt és fehér inget viselő, pisztolyos férfi. A felvételek szerint a fiatal támadó a merénylet után feltette a bal kezét, és mutatóujját a magasba emelve kiáltott valamit. Fültanúk szerint azt, hogy "Bosszú Aleppóért!". 

Beszámolók szerint a támadás után még lövöldözés volt hallható a galériában, ennek során lőtték agyon a fegyveres férfit. Egyes források azt közölték, hogy a merényletnek iszlamista háttere volt, ezt azonban nem erősítették meg. Jelentések szerint a merényletben mások is megsebesültek. 

A török belügyminisztérium eközben megerősítette az orosz nagykövetség védelmét, különleges rendőri egységek őrzik az ankarai orosz képviselet épületét. Ezzel egy időben Törökország moszkvai nagykövetségének és konzulátusának védelmét is megerősítették. Ankara polgármestere az esettel kapcsolatban azt mondta: a merénylettel az orosz–török kapcsolatoknak akartak ártani. 

ZÜRICH

Nem sokkal később Zürichből is lövöldözésről számoltak be. Egy fegyveres három embert megsebesített, amikor egy iszlám központ közelében tüzet nyitott. Egyelőre nem tudni, hogy terrorista miért választotta ezt a helyszínt. 

BERLIN

Este nyolc után újabb hír érkezett, ezúttal Berlinből: egy teherautó a karácsonyi vásár tömegébe hajtott, a Berliner Zeitung szerint egy ember meghalt. A Bild Zeitung két halottról és 50 sebesültről ír. 

Képek Berlinből: 

A kamion a Budapester strasse felől érkezett... 

Többen egy lövést, vagy valamiféle más durranást hallottak a kamion becsapódása előtt. 

ANKARA

Erdogan török elnök felhívta Oroszország első emberét Vlagyimir Putyint, de arról nem tudni, hogy mi hangzott el köztük. Annyi biztos, hogy az orosz diplomácia terrortámadásnak minősítette az esetet. 

BERLIN

Az RT.com beszámolója szerint a német rendőrség szóvivője úgy fogalmazott, olyan ez az eset, mint egy terrortámadás. 

Az angol The Sun számos halottról ír a berlini eseménnyel kapcsolatban, valamint szintén 50 sérültet említ a beszámolójában. 

Az M1 hírei szerint kilencen haltak meg Berlinben, amikor egy teherautó a karácsonyi vásárban lévő tömegbe hajtott. 

ANKARA

Orbán Viktor kormányfő levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyinnak, az Oroszországi Föderáció elnökének hétfőn, miután fegyveres támadásban meghalt Oroszország ankarai nagykövete a török fővárosban.

A magyar kormányfő levelében - amelyet a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan juttatott el az MTI-nek - azt írta: mély megrendüléssel értesült arról, hogy az Oroszországi Föderáció rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Ankarában terrorista merénylet áldozatává vált.

Magyarország teljes mértékben elítéli a terrorizmus minden formáját, az erőszak mindenfajta megnyilvánulását - tudatta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök kormánya nevében támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyint és az orosz népet, illetve részvétét fejezte ki az elhunyt családjának. 

BERLIN

Egyelőre nincs meg a kamion vezetője, de nagy erőkkel keresik a rendőrök. 

ANKARA

Egy szemtanú elmondása szerint a gyilkos azt kiáltotta a lövések előtt, hogy "Te civileket öltél, nehogy azt hidd, hogy megúszod!" Ezt követően nyitott tüzet. 

BERLIN

21.30: A Berliner Morgenpost úgy véli, hogy további támadások várhatóak a német fővárosban, a Die Welt szerint napok óta tudnak fenyegetésről, amelynek célja a karácsonyi vásár. 

Állítólag a berlini rendőrség őrizetbe vette az egyik elkövetőt, a teherautóban utazó másik személyt pedig holtan találták meg. 

21.45: A BBC úgy tudja, hogy a kamion egyik utasát lelőtték a rendőrök.

Az eddigi információk szerint a kamion hatvan kilométer per órás sebességnél is nagyobb tempóval hajtott bele a tömegbe. A lengyel rendszámú jármű több bódén is áthajtott.

21.53: Az AP beszámolója szerint is elfogták a kamion vezetőjét.

21.54: Menczer Tamás a külügyminisztérium szóvivője elmondta az M1-en, hogy a berlini rendőrség egyelőre nem tudott információt adni az áldozatok állampolgárságáról. 

ANKARA

21.57: Az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok megrontása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása volt, hogy Ankaraával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Moszkvában. Putyin egy Kremlbeli, a televízió által közvetített tanácskozáson közölte, hogy elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött. Putyin közölte, hogy az "őrhelyén" meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitűntetésben fogja részesíteni.

BERLIN

22.00: Megszólalt a Bayern München egyik játékosa Javi Martínez. "Ez egy szomorú nap..."

Eközben az M1 berlini tudósítója arról számolt be, hogy a német főváros lakóit felszólították, hogy ne hagyják el az otthonaikat.

Lukas Podolski 129-szeres német válogatott labdarúgó is a Twitteren üzent.

22.07: A Berliner Zeitung értesülései szerint a teherautó egy lengyel hajózási társasághoz tartozik. A lap idézi azt a lengyel értesülést, amely szerint a szállítmányozó cég vezetőjének az egyik unokatestvére vezette az autót, a sofőrnek 15 éves tapasztalata van, a vállalat tulajdonosa nem tudja elképzelni, hogy az unokatestvére így okozzon balesetet.

22.12: A lengyel Gazeta úgy tudja, hogy a jármű Olaszországból hozott árut Berlinbe. A cég tulajdonosa délután négy órát követően nem tudta elérni az autóvezetőt. Ugyancsak lengyel lapértesülések szerint a jármű lengyel vezetőjét találták meg holtan a kamionban, nem ő vezette a járművet, amikor az a karácsonyi vásárban tartózkodó emberek közé hajtott. 

22.22: A The Sun szerint az Iszlám Állam (ISIS) vállalta magára a berlini támadást. 

BRÜSSZEL

22.24: A belga főváros se maradjon ki a mai estéből... Több utcát lezártak Brüsszelben egy rendőri akció miatt, amit a terrorelhárítók hajtottak végre és egy fegyveres férfit vettek őrízetbe. Tájékoztatást keddre ígért a belga rendőrség.

BERLIN

22.40: Megszólalt Angela Merkel. Sokkolta a hír...

22.45: A kamiont birtokló cég tulajdonosa elmondta egy lengyel lapnak, hogy a sofőr egy megtermett, 130 kilos ember volt. Nem valószínű, hogy elszökött volna az ütközés után, valószínű, hogy ellopták a kamiont és megölték a lengyel sofőrt. 

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/32644/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?