Magyar gyerekek szenvedtek balesetet Olaszországban – több halott


Úgy tudni minimum heten meghaltak, amikor balesetet szenvedett egy gyerekeket szállító magyar busz Olaszországban, számolt be szombat hajnalban az AFP francia hírügynökség a helyi forrásokra hivatkozva.

Immár a La Repubblica, olasz napilap oldala is beszámol a hírről. A Magyarország felé tartó busz San Martino Buon Albergo-nél, Verona közelében szenvedett balestet. A járművön nagyjából negyvenen ültehettek a baleset pillanatában. A cikk szerint sokakat kellett kórházba szállítani. A busz egy oszlopnak ütközött, majd ki is gyulladt.

Itt történt a baleset, Budapesttől mintegy 800 kilométerre.

Az agi.it szerint négyen haltak meg a balesetben, sok a sérült, akik közül többen súlyos állapotban vannak.

Menczer Tamás a külügyminisztérium szóvivője az M1 hírcsatornán elmondta, hogy súlyos a helyzet, s vélhetően egy budapesti gimnázium csoportjáról van szó.

A baleset éjfél körül történhetett, amikor eddig ismeretlen okból, a sofőr elveszítette uralmát a jármű felett. Menczer Tamás elmondta, hogy informcáiói szerint 54 utas és két sofőr volt a buszon, de olyan információkat is kapott a szóvivő, hogy hatvanan voltak a buszon. A konzuli segítség már úton van, de a sérültek és az elhunytak száma egyelőre nem ismert.

Tizenhat halott? Az ansa.it szerint ennyien veszítették életüket a balesetben. Emellett azt írja az olasz oldal, hogy 39-en megsérültek, közülük tíz fiatal állapota súlyos. 

Menczer Tamás újabb nyilatkozatott tett a televízióban, s elmondta, hogy ő már tud megközelítőleges számokat a sérültekről és az elhunytakról, de hozzátette, hogy nincs még végleges névlista. Szijjártó Péter külügyminiszter fél tízkor sajtótáhékoztatót tart az események kapcsán. Menczer Tamás annyit elárult még, hogy az első vizsgálatok nem találtak féknyomot, vagy könnyen lehet, hogy műszaki hiba történt. 

Az M1 hírtelevzió értesülései szerin 14-18 éves diákok ültek a buszon. 

Fotó a buszról. 

Fotó: ansa.it

A Corriere della Sera is tizenhat áldozatoról ír. A lap beszámolója szerint három utast nem találnak.

Fotó: La Stampa

Fotó: repubblica.it

HIVATALOS: tizenhatan haltak meg a balesetben, az M1 hírcsatornán bejelentették, hogy az elhunytak nagy része azok közül került ki, akik nem tudták elhagyni a lángoló járművet. 

Kezdődik Szijjártó Péter sajtótájékoztatója. 

"Egy budapesti gimnázium szokásos sítáborából hazatartü autóbuszáról van szó. Éfjél előtt néhány perccel történt  baleset Velence és Verona között, amikos a sofőr elveszítette az uralmát az autóbus felett, nekicsúszott a szalagkorlátnak, majd egy pillérnek csapódott. Ezt követően kigyulladt a jármű felső része, amely gyorsan terjedt és fullasztó füst terjedt el a buszon. A hivatalos utaslista 54 utast és két sofőrt tartalmaz. A kollégáim tudtak beszélni a jól lévő gyerekekkel, és elmondták, hogy ennél valószínűleg többen voltak a buszon. Az olasz rendőrség hivatalos közlése szerint tizenhatan haltak meg a buszban. Egy utast mesterséges kómában tartanak, életveszélyben van. Két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültről tudunk. Ők mindannyian kórházban vannak. Tizenketten rendben vannak, őket Verona polgármesterének közbenjárására egy szállodában szállították és pszichológust rendeltek ki melléjük. A milánói főkonzul és egy munkatársa már hajnalban a helyszínen volt, de már négy emberünk ott van. Két tapasztalt konzult pedig Budapestről azonnal útnakindtottam, a római konzult is a helyszínre küldtem, a közigazgatási államtitkár pedig holnap utazik. Beszéltem az iskola igazgatójával, a tőle kapott információkat próbáltuk hasznosítani, az országos mentőszolgálat vezetője is a helyszínre indul. A Heim Pál Kórház készen áll a hazaérkezettek hazaszállítására. Olaszország miniszterelnöke a római követségünkön keresztül révésztét fejezte ki. Tájékoztattam a köztársasági elnököt és a miniszterelnököt is és az a döntés született, hogy a hazatérés minden költségét a magyar kormány vállalja. A szülők Olaszországban tartózkodását is finanszírozzuk majd. A főkonzulnál minden olyan eszköz ott van, amellyel utiokmányokat tud kiállítani. A főkonzul járt már két kórházban, beszélt többekkel. Most kezd összeállni a lista, amely tartalmazza az elhunyt, a sérültek, vagy jóllévők neveit. A magyar kormány nevében is szeretném a részvétünket kifejezni. Gyerekekről van szó, ilyenkor mindenkinek a sajátjai jutnak eszébe. Mindent megteszünk azért, hogy segítsük a családokat. Az egész ország együttérez azokkal, akiknek most kell elindulniuk Olaszországba. Az olasz hatóságoknak a kormány nevében köszönöm az eddigi rendkívüli helytállást."

Befejeződött a sajtótájékoztató. 

Frissítés #1: A Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója az MTI-nek azt mondta, az iskola harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott a buszon.

A baleset körülményeiről annyit tudni, hogy éjfél körül a sofőr elvesztette az uralmat a jármű fölött, nekicsapódott a szalagkorlátnak, majd nekiütközött egy autópályahíd-pillérnek. Ezt követően nagyon hamar tűz ütött ki a busz belterében, sűrű fullasztó füst lepte el a járművet. Emiatt nem tudták elhagyni a buszt időben a halálos áldozatok.

Olasz médiajelentések szerint a busz kerekeivel lehetett valamiféle probléma, egy kamionos állítólag már 30 kilométerrel a baleset előtt észrevette, hogy valami nincs rendben. A diákok közül sokan az ablakokat kitörve menekültek meg, egy testnevelő tanár pedig sokakakt kimentette a buszból a jelentések szerint. A pólóban kimenekülő gyerekeknek olasz autósok segítettek, a szemtanúk szerint sokkoló látványt nyújtott a baleset.

FRISSÍTÉS #2

A sérültek közül hárman még életveszélyben vannak, tízen súlyosan, tizenhárman könnyebben sérültek meg. Három, Verona környéki kórházban ápolják őket.

A 16 halálos áldozat személyazonosságát az iskola igazgatója szerint még nem ismerik.

A gyerekek pólóban, az ablakot kitörve menekültek ki az égő buszból. Egy testnevelő tanár több gyereket megmentett azzal, hogy visszament kimenteni a bent rekedteket. Őt a hátán súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

Fotó: Reuters

Az Országos Mentőszolgálat repülővel és négy jól felszerelt mentőautóval a helyszínre küldött egy szakemberekből álló csoportot, hogy ott segítse a sérültek hazahozatalával kapcsolatos szervezői munkát. A helyszínen és itthon is feláll egy válságközpont.

Az iskola pszichológusa szombaton délelőtt elindult Olaszországba, az iskolába a pedagógiai szakszolgálat pedig további három pszichológust küldött, hogy segítsék a katasztrófa feldolgozását a gyerekeknek. Az igazgató úgy tudja, hogy a szülők egy része már elindult Olaszországba.

Korábban elterjedt a hír, hogy a buszt egy francia sofőr vezette, azonban ezt most a buszt üzemeltető cég határozottan cáfolta. Elmondásuk szerint két gyakorlott főállású munkatársuk vezette a járművet, ami egy Setra 415 HDH típusú busz volt. A cég szerint a busz kifogástalan állapotban indult el a diákcsoporttal Franciaországba.

FRISSÍTÉS #3

MTI jelenti: Orbán Viktor kezdeményezésére hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el a kormány az olaszországi buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére. A nemzeti gyásznapon Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között, katonai tiszteletadással az Országház előtt fel kell vonni, majd félárbocra kell ereszteni. Vonatkozik ez a meghatározott középületekre is, amelyeken gyászlobogót kell kifüggeszteni, illetőleg Magyarország lobogóját és az európai lobogót félárbocra kell ereszteni. Az iskolákban tanóra vagy külön diákrendezvény keretében méltó módon megemlékezést kell tartani.

FRISSÍTÉS #4

A veronai rendőrség egyik vezetője a Corriere della Sera című olasz lapnak azt nyilatkozta, hogy az elhunytak között volt egy hős diák is, akinek a holttestét a busz ablaka mellett, kezében a piros ablaktörő kalapáccsal találták meg. A hatóságok azt valószínűsítik, hogy a diák az utolsó pillanatig próbált utat törni, hogy a társai ki tudjanak menekülni az égő buszból. 

Korábban egy másik hősről is beszámoltak az olasz lapok: a csoportot kísérő egyik testnevelő tanár több diákot mentett meg azzal, hogy visszament az égő, füstölő buszba, és segítette kimenekülni őket. Ő túlélte a balesetet, de súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

Két férfi van életveszélyes állapotban a veronai buszbaleset hat súlyos sérültje közül - tájékoztatta Győrfi Pál a mentőszolgálattól az MTI-t szombat este. A veronai  Borgo Trento kórházban összesen 5 főt ápolnak, ebből 2 súlyos sérült az intenzív osztályon fekszik, nincsenek maguknál, így a személyazonosságukat nem tudták még megállapítani.

Amint új hír érkezik frissítünk!

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/33301/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?