Hatalmas összecsapások - lángogkban áll Hamburg a G20 miatt


Tovább folytatódtak a szélsőbaloldali zavargások Hamburgban a G20 csoport csúcstalálkozójának kezdetén. Értesülések szerint a rendőrség sürgős erősítést kért más tartományoktól, miután a Húszak találkozója ellen szervezett megmozdulások veszélyességén nem tudtak úrrá lenni.

A tüntetők felgyújtottak több rendőrautót is, jelentős az anyagi kár, a belvárosban mindenhol fekete füst terjed, égő barikádok láthatóak végig az utak mentén. A rendőrség helikopterről vetett be tömegoszlató fegyvereket. A hamburgi lakosok elmondása szerint szabályosan „háborús állapotok” vannak, az utcákon 15 ezer rendőr kűzd a demonstrálókkal. A tüntetők fekete festékpatronokkal támadtak meg rendőrségi járműveket, buszokat, és azt állítják, a demonstráció szétverése jogellenes, a vízágyúk alkalmazásában sok a túlkapás.

A rendőrség délután egykor Twitteren közölte, a Holstenstraßénél a szélsőbalos tüntetők, feltehetőleg a Fekete Blokk tagjai Molotov-koktélokat dobáltak a kollégáikra. A buszok nem járnak az egész belvárosban. A rendőrség 200 fős erősítést kapott a Schleswig-Holstein helyi erőktől. Az Alster folyó partján tüntetők blokád alá vettek egy utcát, amely Donald Trump szállása és a találkozó helyszíne között húzódik. A rendőrök azonnal vízágyúval feloszlatták a barikádot, de Trump végül egy hosszabb útvonalon közelítette meg a találkozót.

A tüntetők korábban megtámadták a Putyint elszállásoló hotel biztonsági stábját is . A zavargók a Park Hyatt Hotel ellen indultak, ami az orosz, a dél-koreai és az ausztrál elnök szálláshelye.

Guardian szerint a First Lady-t, Melania Trumpot a tüntetők nem engedik ki hamburgi szállásáról. A többi politikai vezető társa városnéző körútra ment, köztük Brigitte Macron, a francia elnök felesége, Philip, a brit miniszterelnöknő férje, és Sophie Gregoire Trudeau, a kanadai első asszony.

Egy rendőrségi helikopterre tűzijáték-rakétát lőttek ki, és nem sokkal találtak mellé. Délig legkevesebb 28 rendőr sebesült meg a zavargásokban.

Az erőszakoskodó tüntetők célja a tanácskozás akadályozása és a bejutás a résztvevők védelmében elzárt területekre. Fennakadást ugyan nem sikerült elérniük, valamennyi delegáció rendben elért a helyszínre, de a csúcstalálkozó egyik kísérőrendezvényét ellehetetlenítették. Hamburg foglaltházaiban közismerten sok radikális baloldali él, de a G20-csúcsra a környékről és máshonnan érkező tüntetők számát százezresre becsülik. A baloldali tiltakozók elsősorban kapitalizmus- és háborúellenesek, valamint nagyon nem tetszik nekik, hogy Donald Trump tagadja a klímaváltozást és kiléptette országát a károsanyag-kibocsátás csökkentését előirányzó Párizsi egyezményből.

https://most.blogstar.hu/./pages/most/contents/blog/40072/pics/lead_800x600.jpg
G20,Hamburg,Putyin,Trump,Tüntetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?